4 καθημερινές συνήθειες, που έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας, μπορούν να βλάψουν τα μάτια μας και καλό είναι να τις γνωρίζουμε ώστε να μάθουμε να τα προστατεύουμε καλύτερα.
1. Τρίβουμε τα μάτια μας
Η πιο συχνή από αυτές είναι ότι, με τον παραμικρό ερεθισμό, τρίβουμε τα μάτια μας είτε με τα χέρια μας, τα οποία δεν έχουμε πλύνει -σωστά-, είτε με ένα χαρτομάντιλο.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο μηχανισμός των βλεφάρων προστατεύει τα μάτια μας από ξένα σώματα, όπως η σκόνη και διάφορα σωματίδια. Έτσι, τρίβοντας τα μάτια μας, ουσιαστικά τρίβουμε αυτά τα σωματίδια, με αποτέλεσμα πιθανό τραυματισμό του επιπεφυκότα ή και του κερατοειδή.
Οι περισσότερες μολύνσεις ξεκινούν από τρίψιμο των ματιών μεταφέροντας μικρόβια που είτε ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια του προσώπου μας, είτε περιστασιακά στις βλεφαρίδες μας, είτε τα έχουμε «κολλήσει» από μία χειραψία.
Αποφεύγουμε λοιπόν, όσο μπορούμε, το τρίψιμο των ματιών μας!
2. Δεν βγάζουμε τους φακούς όταν κοιμόμαστε
Μία ακόμα συνήθεια, αφορά τους χρήστες φακών επαφής, οι οποίοι δεν βγάζουν τους φακούς τους όταν κοιμούνται και δεν τους φυλάσσουν σε στείρες θήκες, τις οποίες πρέπει να αλλάζουν τουλάχιστον μια φορά το μήνα, χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα υγρά, τα οποία επίσης πρέπει να αλλάζουν μία φορά το μήνα. Η αποθήκευση φακών επαφής μέσα σε νερό της βρύσης αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη συνήθεια γιατί το νερό της βρύσης δεν είναι στείρο, αφού μπορεί να περιέχει βακτήρια, ακόμη και πρωτόζωα, τα οποία μπορούν να εμποτιστούν μέσα στο υλικό του φακού επαφής. Στη συνέχεια, φορώντας τον φακό επαφής, μπορεί να εμφυτευτούν μέσα στον κερατοειδή, με φόβο να μολυνθεί ο χρήστης από την πολύ «δύσκολη» μόλυνση της ακανθαμοιβάδας.
3. Δεν κάνουμε αρκετά διαλείμματα από τον υπολογιστή
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η δυσφορία και οι ενοχλήσεις στα #μάτια μειώθηκαν σημαντικά όταν οι εργαζόμενοι έκαναν συχνά πεντάλεπτα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια αυτών των διαλειμμάτων από τον υπολογιστή σας, σηκωθείτε και μετακινηθείτε, τεντώστε τα χέρια σας, τα πόδια σας, την πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους για να μειωθεί η ένταση και κόπωση των μυών.
4. Κάνουμε τον γιατρό
Μία ακόμη συνήθεια είναι να κάνουμε τον γιατρό εμείς οι ίδιοι ή ο φαρμακοποιός μας, συστήνοντάς μας κολλύρια, τα οποία μπορεί περιστασιακά να βοηθούν τα μάτια, αλλά η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Πολύ συχνά μάλιστα, βλέπουμε ασθενείς που χρησιμοποιούν για χρόνια κολλύρια κορτιζόνης, τα οποία μπορούν μεν να βοηθήσουν στη φλεγμονή και να φύγει το «κοκκίνισμα» των ματιών, αλλά μπορούν επίσης, με πολύ επικίνδυνο και σιωπηρό τρόπο, να αυξήσουν πολύ την ενδοφθάλμια πίεση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό γλαύκωμα, που όταν το αντιληφθεί ο οφθαλμίατρος, μπορεί να έχει κάνει ήδη μεγάλη ζημιά και να έχει μειώσει σημαντικά την όραση.